Multă vreme, omenirea a trăit cu impresia că timpul este același pentru oricine și oriunde s-ar afla. Albert Einstein a fost cel care a făcut puțină lumină cu privire la acest subiect. Astfel, știm astăzi că percepția asupra timpului este subiectivă și depinde de experiențele fiecărui om.
Până să intru în contact cu spațiul german, aveam impresia că timpul trebuie utilizat la capacitate maximă. Ba mai mult, eram sigură că el trebuie ocupat de cât mai multe sarcini. Interacțiunea cu oamenii crescuți în cultura germană mi-a oferit însă o lecție importantă: este important să acordăm timp fiecărui lucru în parte.
Timpul din perspectivă liniară sau paralelă
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să cazi în capcana „multifuncționalității”, când începi mai multe lucruri odată și rar ajungi să le îndeplinești pe toate. Mai ales acum, de când trecem prin pandemie, simțim tot mai acut această perspectivă paralelă. Când timpul se concentrează adesea în același spațiu – timpul de lucru, timpul de sport, timpul de gătit, timpul de socializare, timpul personal sau privat, toate par să se întrepătrundă și să se suprapună – observ tot mai clar cât îmi lipsește viziunea liniară pe care o simțeam în Germania sau Austria la o ședință sau la o întâlnire.
Una din primele surprize plăcute pe care le-am trăit în spațiul german a fost amabilitatea funcționarilor și a lucrătorilor publici. Fie că vorbim despre biroul de evidența persoanelor, biroul pentru străini, universitate, fie de administrația de locatari, service-ul de biciclete, bancă, fie de cei din supermarket sau orice alt magazin, fiecare te întâmpina cu un zâmbet și disponibilitate.
Pe atunci, credeam că această amabilitate decurge din bunăstare. Azi știu că, de fapt, ea se întâmplă grație unei sume de factori. Iar perspectiva asupra timpului are un loc important printre aceștia.
Oamenii nu mai făceau nimic altceva. Își concentrau atenția doar pe acel lucru, doar pe acea convorbire, ședință, doar pe acel client. Telefonul mobil nu era la vedere, ci era undeva într-o geantă sau într-un buzunar, pus pe modul silențios. De-ai ști cât de vindecătoare este amintirea unei uși fizice, care se închide! Odată cu ea, proiectez un spațiu și un timp dedicat exclusiv unei activități, precum spațiul și timpul unui chirurg care a intrat într-o sală de operație.
Cum te poate ajuta percepția asupra timpului să colaborezi cu un vorbitor de limbă germană (și nu numai)
Te întrebi de ce m-am gândit să îți povestesc despre subiectul acesta? Ei bine, ceea ce trăim noi momentan este o percepție paralelă a timpului. Timpul devine o experiență în care toate se ating și în care granițele dintre ele devin fluide. Dacă urmează să colaborezi cu cineva care pur și simplu trăiește altfel timpul, există o șansă mare ca valorile sau percepțiile subiective să fie „lost in translation” (sau in der Übersetzung verloren, dacă preferi varianta în germană).
De asemenea, o persoană care își dedică timpul exclusiv pentru a discuta cu tine s-ar putea simți jignit dacă îți verifici telefonul în mijlocul conversației. Așadar, înțelegerea modului în care percepi timpul te va ajuta să privești spre partenerii tăi cu mai multă deschidere.
Percepția liniară a timpului este foarte caracteristică spațiului vorbitor de germană. Din ea se naște acea liniște, acea amabilitate pe care o admirăm la ei, foarte probabil chiar și în perioada de pandemie.
În plus, conștientizarea acestui mod de a vedea lumea te va ajuta să te înțelegi mai bine. Dacă lipsa timpului este unul dintre neajunsurile tale, se prea poate să ai o percepție greșită asupra acestuia. Dozarea timpului și concentrarea pe lucrurile care contează este o strategie care te ajută în orice moment (dacă nu mă crezi, testează chiar tu).
În cele din urmă, percepția asupra timpului te poate ajuta și dacă ți-ai propus să înveți limba germană. Procesul de învățare este unul meticulos, atunci când vrei să faci lucrurile bine. De aceea, atunci când pornești în această „aventură” (preferabil, alături de un profesor de limbă germană care să îți ghideze pașii), încearcă să „gândești ca un german”. Ia-ți timpul necesar pentru a repeta și convinge-ți mintea să se concentreze pe un singur lucru într-un singur moment.