Skip to main content

Experiența de a interacționa prin profesia mea cu spațiul vorbitorilor de limbă germană mi-a permis să intru în contact cu o varietate de persoane din domeniul afacerilor. Iar pentru că aveam deja backgroundul românesc, am resimțit aici o abordare foarte diferită a angajaților și a angajatorilor față de mediul business. O influență majoră în această perspectivă din spațiul german este modul în care sunt percepute conceptele de feminitate și masculinitate.

În cultura vorbitorilor de limbă germană, corelarea energiei feminine cu cea masculină este diferită față de cea din România. Ceea ce am observat este o fuziune de succes între cele două laturi în comportamentul femeilor din Germania, ceea ce le aduce mult respect și apreciere. Statutul lor în societate schimbă desfășurarea activităților și dezvoltarea organizațională.

Gândindu-mă la populația feminină de acasă, recunosc că am fost cu uimită. Un studiu realizat de Deloitte arată că femeile din România cu rol de conducere sunt plătite și promovate mai puțin decât bărbații. Aceeași cercetare menționează că profitul de business pentru femei și bărbați este similar, însă asta nu schimbă diferența de salarizare și tratament față de cele două sexe.

Totuși, ce a condus la câștigarea acestui statut pentru femeile germane care lucrează pe aceleași poziții cu bărbații?

 

Istoria femeilor în cultura vorbitorilor de limbă germană

Dacă ai vizionat filme germane sau ai vizitat Germania, Austria sau Elveția, ai observat poate un comportament predominant masculin în rândul femeilor din acest spațiu. Această aparență vine dintr-o istorie dură, în care femeile au luptat în cadrul organizațiilor germane feministe pentru a-și câștiga independența și identitatea proprie. Începând cu anul 1894 când s-a înființat prima organizație de acest gen, statutul femeilor a crescut prin rezistență constantă la presiunea masculină care le priva egalitatea în drepturi. Deși femeile nu erau bine primite în clasa muncitoare, acestea au contribuit consistent în ceea ce privește educația, oportunitățile financiare și viața politică din Germania.

 

Femeile din spațiul german în prezent

Am observat în ultima vreme că în Germania, Austria și Elveția, femeile au redescoperit aspectele feminității, în special în mediul de afaceri intelectual. În acest sens, ele sunt din ce în ce mai apreciate, iar prezența lor ca leaderi confirmă că organizațiile din care fac parte sunt mai coagulate. De asemenea, în lumea businessului s-a remarcat că femeile au mai multă grijă decât bărbații pentru relațiile interumane pe care le desfășoară, atât cu clienții și furnizorii, cât și cu oamenii din interiorul echipei.

Dacă intenționezi să lucrezi cu vorbitorii de limbă germană, e important să știi că aceștia sunt preferați atunci când sunt în competiție cu alte companii. Chiar dacă germanii au tarifele mai mari ca furnizori de servicii sau produse, prezența femeilor în companii aduce un plus de valoare și responsabilitate în relațiile cu partenerii lor de afaceri. Energia masculină pe care femeile și-au însușit-o din trecutul lor le-a împuternicit într-un mod productiv, oferindu-le abilitatea de a fi performante în mediul business. Pe de altă parte, latura lor puternică se echilibrează cu grija și atenția pentru ceilalți. Acest lucru va fi ușor de remarcat în interacțiunea cu ele și consider că este un mare beneficiu.

 

Ce avem de învățat de la vorbitorii de limbă germană?

În ceea ce privește activitățile interculturale, relațiile pe care le dezvoltă atât femeile, cât și bărbații din spațiul german sunt bazate pe respect mutual. În fiecare colaborare sau parteneriat, am apreciat manifestarea aceluiași comportament, indiferent de cultura și naționalitatea de proveniență a partenerilor sau a colegilor de echipă.

Pentru a fi la curent cu alte valori din această cultură, te invit să te alături comunității vorbitorilor de limbă germană. Mi-ar plăcea să îți ofer sprijin în aprofundarea elementelor de limbă și cultură germană, indiferent că e în interes de serviciu sau că îți dorești să te dezvolți la nivel personal. Aici îți povestesc mai multe despre serviciile personalizate de care poți beneficia dacă îți dorești să ai parte de o experiență transformațională de învățare.

 

Îți dorești să lucrăm împreună?

Scrie-mi un mesaj și hai să gândim un program de lucru!

Leave a Reply