Skip to main content

De-a lungul experienței mele profesionale, am observat că mulți dintre cursanți au nevoie de sprijin în stabilirea unui program de lucru eficient. Apoi m-am întrebat ce anume ne blochează pe noi din a da randamentul dorit în ceea ce privește procesul de învățare.

Provocarea cu care pandemia ne-a adus față în față a fost să ne desfășurăm majoritatea activităților de acasă. De aceea, am încercat să înțeleg mai îndeaproape conceptul de home office și cum a evoluat el în timp. Am căutat să învăț din modurile în care alți oameni de succes au reușit să facă față provocărilor și să găsească echilibru între viața personală și cea profesională.

Și cum altfel aș fi putut face asta decât să merg pe urmele limbii și culturii germane?

 

Ce ne învață trecutul limbii și culturii germane despre home office?

„Weltliteratur”.
Tradusă ca literatura clasică universală, această epocă de cultură veche a creat o ancoră fundamentală de inspirație și educare pentru prezent. Rezultatele acelor timpuri reușesc încă și astăzi să impresioneze prin formă, structură și consistență.

După o analiză rapidă a celor mai mari reprezentanți ai limbii și culturii germane, am avut următoarea conștientizare: home office e un concept care a existat încă din perioada celor mai apreciați scriitori ai lumii. Noi l-am adaptat și l-am adus în fața cerințelor actuale.

Iată ce putem învăța de la cei mai mari scriitori ai literaturii germane:

 

Thomas Mann – un model de home office

Se pare că succesul oamenilor din vechime a constat într-o rutină zilnică respectată cu strictețe. Programul de lucru a lui Thomas Mann era aparent rigid, dar foarte eficient: trezirea la 8:00 dimineața, micul dejun la 8:30, începerea lucrului la ora 9:00. Următoarele 3 ore ale celebrului scriitor german erau de muncă concentrată, fără nici o distragere.

Pentru a transpune acest stil eficace de lucru pentru timpurile noastre, Andrea Trapp, Vicepreședintele de Afaceri Internaționale de la Dropbox, propune câteva măsuri de creștere a randamentului:

Marcarea programului în calendar

Una dintre sugestiile ei se referă la marcarea orarului de lucru cu o culoare separată în calendar. Asta te poate ajuta pe tine să respecți programul stabilit și pe cei din familie, pentru a ști că în acel interval orar nu ești disponibil.

Oprirea notificărilor

O altă recomandare făcută de VP Andrea Trapp este de a opri semnalele sonore în timpul programului de muncă. Orice distragere te poate îndepărta de la scopul tău: studiul eficient. O pereche de căști izolatoare fonic ar fi un accesoriu binevenit pentru biroul tău – în special între 9:00 și 12:00..

Pauza de contemplație și relaxare

Thomas Mann a identificat nevoia de a combina utilul cu plăcutul. De aceea, o altă prezență obligatorie în program erau ceaiul de la ora 17:00 și plimbarea de jumătate de oră de la 19:30. Așa arăta ziua de lucru pentru un om care în 1929 a luat Premiul Nobel pentru literatură.
Acum, întreabă-te: ce metode de relaxare sunt eficiente pentru tine? Ce anume ai putea integra tu în programul zilnic pentru a-ți încărca bateriile pentru o nouă sesiune de studiu?

Goethe și Schiller – despre lucrul împreună, dar separat

„Doar când spațiul și timpul sunt separate putem lucra împreună pentru a atinge performanțele maxime individuale”, scria Goethe, celebrul autor care a trăit între anii 1749 și 1832.

Această observație a fost făcută în urma interacțiunilor sale cu Schiller un alt mare scriitor al culturii și literaturii germane. Cei doi aveau viziuni diferite asupra vieții și, implicit, program de lucru distinct.

Chiar dacă aveau ritmuri foarte diferite, stabilirea unor termene limită pentru predarea manuscriselor i-a ajutat să evolueze. Această muncă de echipă i-a ajutat să fie recunoscuți până în prezent ca cei mai mari poeți de limbă germană.

Home office și lucrul împreună

Astăzi, lucrul împreună în stilul home office se poate concretiza ușor prin instrumentele digitale disponibile. De la email, deadline-uri și task-uri vizibile în aplicații de lucru comune până la posibilitatea de a atașa comentarii la documente, universul actual de lucru ne oferă puterea de a ne ușura munca la cel mai înalt nivel. Important e să nu pierdem din vedere scopul pentru care lucrăm și ne dedicăm energia.

Programul de lucru poate fi o provocare pentru oricine. Când vine vorba însă de limba germană, sunt pregătită să te sprijin pe tot parcursul procesului de învățare.

Am pregătit metode de lucru clare, adaptate la nevoile tale. Dacă ai încă rețineri referitoare la proces, am scris un alt articol care te va ajuta să-ți depășești temerile referitoare la studiul limbii germane. Îl poți citi aici.

 

Îți dorești să lucrăm împreună de acasă?

Scrie-mi un mesaj și hai să gândim un program de lucru!

Leave a Reply