Skip to main content

Cât durează cursurile?
În cât timp o să învăț limba germană?

Acestea sunt două dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc. Și aș fi tare încântată dacă aș putea da un răspuns concret, dar de cele mai multe ori nu ține de mine să accelerez acest proces.
Viața mi-a demonstrat că fiecare dintre noi are un ritm propriu de a face lucrurile și de a asimila informațiile. Și oricât de mult ne-am dori sau ne-am strădui să fim ca cei din jurul nostru sau cum „trebuie”,.ceva în interiorul nostru se încăpățânează să facă contrariul. Chiar dacă suntem tentați să dăm vina pe cineva din exterior, singurul impediment este propriul ritm.

Avem suficient de multe exemple în acest sens. Încă din primii noștri ani de viață, avem ritmul propriu în a face primii pași, în a rosti primele cuvinte, în a învăța primele cântece sau a face primele calcule matematice.

Desigur, există poate o medie standard la care trebuie să se întâmple anumite lucruri, dar oamenii sunt diferiți și nu trebuie să ne comparăm unii cu alții.

Repetiția, mama învățăturii – mai ales pentru limba germană

 

Cele două întrebări de la început mi-au amintit de o experiență personală.

Când am făcut școala de șoferi, eram adult matur. Trecuse ceva timp de când absolvisem ultimul curs și uitasem de frustrarea pe care o poate genera distanța dintre obiectivul de-a învăța ceva și drumul pe care îl parcurgem până acolo.
Mi-a fost extrem de utilă experiența „călătoriei” prin școala de șoferi la maturitate. Astfel am înțeles provocările pe care le întâmpină adultul, care pe de o parte lucrează, pe de altă parte este preocupat să asimileze noi abilități și competențe.

La început, nu mă simțeam bine la volan și mă cuprindea disperarea că nu voi putea conduce niciodată. Cu atât mai mult că sunt și mamă, iar gândurile mele erau împărțite în toate părțile. Astfel, singurul lucru pe care mă pricepeam să-l fac era să dau vina pe instructor.

Deși am schimbat 5 instructori, azi, după ceva ani de când am trăit această experiență, știu că ultimul instructor,.pe care îl consideram atunci cel mai bun, a fost de fapt „cel mai bun” pentru că, în momentul în care l-am cunoscut, aveam cele mai multe ore de conducere de până atunci.

Așadar, nu poți învăța un anumit lucru fără repetiție. Pot spune același lucru și despre istoria relației mele cu limba germană. Am investit timp și energie în suficient de multe ore de practică deliberată până să ajung să mă simt bine vorbind această limbă.

Iar investiția este pe viață, în ambele cazuri.

Dacă îți dorești să parcurgem împreună propria ta „călătorie” în procesul de învățare al limbii germane, nu ezita să mă contactezi.

Învață limba germană alături de mine și uită de temeri!

Contactează-mă pentru detalii

Leave a Reply