Noutăți

feminitate și masculinitate

Feminitate și masculinitate în cultura vorbitorilor de limbă germană

By Noutăți No Comments

Experiența de a interacționa prin profesia mea cu spațiul vorbitorilor de limbă germană mi-a permis să intru în contact cu o varietate de persoane din domeniul afacerilor. Iar pentru că aveam deja backgroundul românesc, am resimțit aici o abordare foarte diferită a angajaților și a angajatorilor față de mediul business. O influență majoră în această perspectivă din spațiul german este modul în care sunt percepute conceptele de feminitate și masculinitate.

În cultura vorbitorilor de limbă germană, corelarea energiei feminine cu cea masculină este diferită față de cea din România. Ceea ce am observat este o fuziune de succes între cele două laturi în comportamentul femeilor din Germania, ceea ce le aduce mult respect și apreciere. Statutul lor în societate schimbă desfășurarea activităților și dezvoltarea organizațională.

Gândindu-mă la populația feminină de acasă, recunosc că am fost cu uimită. Un studiu realizat de Deloitte arată că femeile din România cu rol de conducere sunt plătite și promovate mai puțin decât bărbații. Aceeași cercetare menționează că profitul de business pentru femei și bărbați este similar, însă asta nu schimbă diferența de salarizare și tratament față de cele două sexe.

Totuși, ce a condus la câștigarea acestui statut pentru femeile germane care lucrează pe aceleași poziții cu bărbații?

 

Istoria femeilor în cultura vorbitorilor de limbă germană

Dacă ai vizionat filme germane sau ai vizitat Germania, Austria sau Elveția, ai observat poate un comportament predominant masculin în rândul femeilor din acest spațiu. Această aparență vine dintr-o istorie dură, în care femeile au luptat în cadrul organizațiilor germane feministe pentru a-și câștiga independența și identitatea proprie. Începând cu anul 1894 când s-a înființat prima organizație de acest gen, statutul femeilor a crescut prin rezistență constantă la presiunea masculină care le priva egalitatea în drepturi. Deși femeile nu erau bine primite în clasa muncitoare, acestea au contribuit consistent în ceea ce privește educația, oportunitățile financiare și viața politică din Germania.

 

Femeile din spațiul german în prezent

Am observat în ultima vreme că în Germania, Austria și Elveția, femeile au redescoperit aspectele feminității, în special în mediul de afaceri intelectual. În acest sens, ele sunt din ce în ce mai apreciate, iar prezența lor ca leaderi confirmă că organizațiile din care fac parte sunt mai coagulate. De asemenea, în lumea businessului s-a remarcat că femeile au mai multă grijă decât bărbații pentru relațiile interumane pe care le desfășoară, atât cu clienții și furnizorii, cât și cu oamenii din interiorul echipei.

Dacă intenționezi să lucrezi cu vorbitorii de limbă germană, e important să știi că aceștia sunt preferați atunci când sunt în competiție cu alte companii. Chiar dacă germanii au tarifele mai mari ca furnizori de servicii sau produse, prezența femeilor în companii aduce un plus de valoare și responsabilitate în relațiile cu partenerii lor de afaceri. Energia masculină pe care femeile și-au însușit-o din trecutul lor le-a împuternicit într-un mod productiv, oferindu-le abilitatea de a fi performante în mediul business. Pe de altă parte, latura lor puternică se echilibrează cu grija și atenția pentru ceilalți. Acest lucru va fi ușor de remarcat în interacțiunea cu ele și consider că este un mare beneficiu.

 

Ce avem de învățat de la vorbitorii de limbă germană?

În ceea ce privește activitățile interculturale, relațiile pe care le dezvoltă atât femeile, cât și bărbații din spațiul german sunt bazate pe respect mutual. În fiecare colaborare sau parteneriat, am apreciat manifestarea aceluiași comportament, indiferent de cultura și naționalitatea de proveniență a partenerilor sau a colegilor de echipă.

Pentru a fi la curent cu alte valori din această cultură, te invit să te alături comunității vorbitorilor de limbă germană. Mi-ar plăcea să îți ofer sprijin în aprofundarea elementelor de limbă și cultură germană, indiferent că e în interes de serviciu sau că îți dorești să te dezvolți la nivel personal. Aici îți povestesc mai multe despre serviciile personalizate de care poți beneficia dacă îți dorești să ai parte de o experiență transformațională de învățare.

 

Geocaching: un joc internațional de vacanță

By Noutăți No Comments

În ce tipuri de activități îți place cel mai mult să te implici atunci când călătorești și vrei să descoperi locuri noi? Dacă ai un spirit de aventură greu de potolit, cu siguranță subiectul de astăzi îți va trezi plăcerea de a hoinări. Activitatea despre care vreau să-ți povestesc astăzi este, de fapt, un joc îndrăgit deja de foarte mult timp de turiștii din întreaga lume: geocaching.

 

Geocaching pentru cei mici, dar și cei mari

Acesta este un joc gratuit, în cadrul căruia descoperi comori sub forma unor cutii (geocache). Tot ce ai nevoie e doar un telefon cu GPS și locația Geocaching. E important să știi că geocache se bazează pe identificarea unor informații de cultură generală utile celor care vor să exploreze locuri noi.

Ești pregătit să devii un vânător de comori?

Jocul este o activitate grozavă de realizat împreună cu tinerii și copiii în excursii și călătorii. Dincolo de implicarea tuturor membrilor grupului, va fi o muncă de echipă care va aduce surpriza descoperirii unor monumente istorice, a unei personalități sau a unui spațiu deosebit.

Un exemplu în acest sens este băiatul din imagine care s-a transformat într-un mic detectiv pe străzile din Paris. Cu propriile sale puteri, el a descoperit o clădire construită în 1118, situată chiar lângă catedrala Notre Dame. Astfel, a ajuns să afle povestea călugăriței care, în plin Ev Mediu, a avut curajul să scrie despre dorințele femeilor. Și toate acestea, doar prin descoperirea unui geocache!

 

Cum funcționează geocachingul?

După cum observi, copilul ține în mână un tub. Acesta este rezistent la apă, de obicei închis ermetic și conține o coală de hârtie, precum cea din imagine. După descoperirea cache-ului ascuns, toți participanții la acest joc se semnează. Când am avut parte de experiența asta, m-am bucurat să văd că semnaseră oameni din toată lumea și că jocul începuse acum mulți ani.

Senzația pe care am avut-o când am descoperit primul mesaj? M-am teleportat instantaneu într-un film în care mi s-a dat să primesc „mesajul secret din sticlă” , purtat de valurile mării.

 

Cum te sprijină jocul în interacțiunea cu vorbitorii de limbă germană?

Cred că jocul este o componentă importantă din viața noastră. Adesea, mari fiind, uităm să explorăm această parte ludică din noi.

Geocaching devine o modalitate prin care te poți reconecta cu copilul din tine: poți descoperi o țară nouă și să te familiarizezi cu locațiile, clădirile și monumentele mai neobișnuite prin acest joc de aventură.

Surpriza Geocache stă mai ales în componenta sa interactivă: îl poți juca cu alte persoane noi, în  locații interesante din orașul în care vei călători. Mai mult, e o ocazie perfectă să te distrezi copios și să petreci un timp de calitate cu copiii tăi! Totodată, te poate ajuta să faci networking și să-ți exersezi abilitățile de rezolvare a provocărilor.

Involuntar, am găsit și potențialul său intercultural. Cum ar fi să fie acesta jocul de legătură între cei care își doresc să învețe limba germană și cei care provin deja din spațiul german?

 

Întoarcerea acasă – un spațiu continuu de învățare

Când ne-am întors la Iași, nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că jocul a devenit ceva global. El se joacă chiar și la noi în țară, și la Iași. Rezultatul a fost în spirit istoric: un cache din Super Copou, ascuns la Statuia Cavaleristului în atac.

După aventura din propria urbe, mi-am dat seama că oriunde poți transforma statutul de explorator într-o oportunitate de a descoperi o poveste fascinantă interculturală. E nevoie doar de un dram de curiozitate, o familie jucăușă și poftă de viață.

Te aștept cu drag să-ți împărtășesc mai multe despre cum poți să studiezi limba și cultura germană într-un mod simplu și eficient. Jocul, provocarea și conversațiile pe subiecte interesante sunt câteva elemente cheie pe care le vom explora împreună!

 

Temeri referitoare la limba germană și cum le poți depăși

By Noutăți No Comments

De multe ori, observ că tinerii sau clienții care își doresc să învețe limba germană au un fel de rezervă cu privire la ce îi așteaptă în proces. Unii se tem că nu vor fi destul de fluenți atunci când vor începe să vorbească. Alții se gândesc că nu vor reuși să memoreze cuvintele noi și să le scrie corect. Acestea sunt doar câteva temeri referitoare la limba germană pe care le-am întâlnit, iar probabil unele dintre ele te opresc și pe tine să te apuci de învățat această limbă. 

Oare am dreptate? Afla mai multe

cei care nu mor dana grigorcea

Recenzia de weekend: „Cei care nu mor”, de Dana Grigorcea

By Noutăți No Comments

Cum sunt percepuți românii în spațiul germanic? Dar istoria și cultura românească? Cum ne influențează un schimb cultural de la om la om? Acestea sunt întrebări la care îmi doresc constant să găsesc răspunsuri. Iar motivul e simplu: îmi doresc să aprofundez mai bine percepția tuturor care își doresc să exploreze spațiul germanic. Mai mult, consider că noi, românii, avem nevoie să povestim celorlalți despre identitatea și cultura românească, așa cum e ea. Avem nevoie să găsim punctele comune care creează punți între noi și germani, „neamul rece”. Afla mai multe

Importanța networking-ului în studierea limbii germane

By Noutăți No Comments

Îți dorești să înveți limba germană? În cadrul cursurilor pe care le vom realiza împreună, vom pune bazele unor cunoștințe solide de comunicare verbală într-o limbă de circulație internațională. În plus, vei avea acces la o comunitate de vorbitori de limbă germană. De ce pun accent pe asta? Ei bine, sunt de părere că importanța networking-ului în studierea limbii germane este foarte mare. Acesta îți oferă noi posibilități de dezvoltare.  Afla mai multe

Spiritualitatea în spațiul german

By Valori ale culturii germane No Comments

Religia a fost dintotdeauna un subiect foarte dezbătut, indiferent de origini sau cultură. În articolul de astăzi m-am gândit să abordez acest subiect pentru că spiritualitatea în spațiul german ocupă un loc important. Cei mai mulți dintre vorbitorii de limbă germană țin la libertatea lor religioasă. Totodată, aceștia au în vedere și intimitatea practicării acesteia.

Afla mai multe