Vine, vine primăvara! Și nu oricum, ci cu energie pozitivă, raze calde de soare și-o întreagă natură ce ne invită afară. Prima lună a acestui anotimp, martie, debutează cu celebrarea mărțișorului și cu Ziua Femeii – a mamei. Cu această ocazie, îți doresc o primăvară plină de proiecte înfloritoare!
Astăzi, însă, vreau să-ți vorbesc despre cum este percepută primăvara în spațiul german. Dacă ai avut ocazia să interacționezi cu un vorbitor de limba germană sau ai vizitat Germania în această perioadă, cu siguranță știi deja că lucrurile sunt complet diferite. Însă poți folosi primăvara ca subiect de comunicare interculturală.
Spre deosebire de noi, vorbitorii de limbă română, care dedicăm această primă lună femeilor din viața noastră, spațiul german sărbătorește pe 8 martie Ziua Internațională a Femeii, din perspectiva egalității pe care acestea au câștigat-o la 1911. Așadar, domnii nu încearcă să le surprindă în vreun fel, ci din contră, le respectă ca de la egal la egal.
Cum este percepută primăvara în spațiul german
De-a lungul timpului, am avut ocazia să fiu ghid pentru vorbitori de limbă germană ce ajungeau în România la începutul primăverii. Chiar dacă acest anotimp nu este salutat cu aceași exuberață în spațiul vorbitorilor de germană, toţi cei cărora le-am explicat ce înseamnă 1 şi 8 martie s-au arătat a fi încântați. Ba chiar au apreciat abordările noastre. De asemenea, au admirat felul cum ne raportăm unii la ceilalţi prin atenţia şi darururile simbolice, pe care ni le oferim reciproc.
Dacă ai parteneri de afaceri aparținători ai spațiului german, venirea primăverii este o bună ocazie de comunicare interculturală. Să explici ceva ce într-un cerc cultural există, în altul nu, ajută ambii interlocutori să se conecteze mult mai ușor.
Din încercarea de a transla simbolurile, pe care noi le respectăm în zilele de 1 şi 8 martie, poate duce la concluzia că trăim unele momente diferit. Însă, asta se întâmplă din dorinţa de a relua legaturile dintre noi şi prin intermediul anotimpului, pe care îl onorăm aproape ritualic.
Prin urmare, cred cu tărie că merită efortul de a încerca să povestim partenerilor noştri din spaţiul vorbitorilor de germană despre valorile care sunt în spatele înceutului de martie. Asta îi va ajuta pe ei să ne înţeleagă mai bine nevoile şi aspiraţiile.
În cultura germană, primăvara este foarte onorată în poezie şi muzică, în comerţul de flori, tăiate sau în ghiveci. Aceste fapte demonstrează că obieceiurile și valorile mai profunde din spiritualitatea ambelor culturi sunt în mare parte aceleaşi.