Ce este stima de sine și care e importanța acesteia în plan personal și profesional? Ei bine, felul în care noi percepem realitatea și ne percepem pe noi înșine se reflectă în ceea ce spunem sau, mai bine zis, în felul în care transmitem un anumit mesaj. De cele mai multe ori suntem dezamăgiți că nu ne facem înțeleși, că nu suntem luați în considerare de ceilalți sau că nu ni se acordă șansele la care tânjim. Se prea poate însă ca nereușitele noastre să fie cauzate tocmai de lipsa stimei de sine.
Dacă noi nu avem încredere în noi înșine, dacă gradul de autoapreciere, autorespect, auto-acceptare este unul foarte scăzut, așa vom fi văzuți și de cei cu care colaborăm.
În cazul în care te întrebi de ce am abordat acest subiect, ei bine,.de multe ori românii care colaborează cu parteneri vorbitori de limba germană au tendința de a se simți inferiori. Iar acest lucru nu este pe placul germanilor, după cum mi-a spus un coleg din Germania.
Stima de sine și importanța sa în interacțiunea cu germanii
Discuția pe care urmează să ți-o povestesc mi-a dat, pentru o vreme, mult de gândit. Thilo, trainer intercultural, mi-a povestit că în cadrul experiențelor sale de lucru cu români,.a observat o diferență fată de interacțiunile cu alte culturii, cum sunt, de exemplu, profesioniștii din spațiul rus. Devenisem foarte curioasă când mi-a zis despre lucrul cu românii,.așa că l-am întrebat cu interes care ar din perspectiva lui diferența. Mi-a spus că ar fi observat adesea o rezervă, o lipsă de inițiativă în rezolvarea problemelor și chiar și în comunicare. Această lipsă de curaj în fața vorbitorilor de germană ar fi mult mai puțin pronunțată în interacțiunea cu rușii, după cum mi-a povestit Thilo.
În plus, tot el mi-a povestit și că discuțiile sale cu manageri sau lideri de companii din Germania i-ar fi confirmat această experiență. Ei ar fi foarte interesați să lucreze cu oameni care au curaj, care au inițiativă,.care au stimă de sine și nu au complexe de inferioritate – nici ca indivizi, nici ca cetățeni ai unei anumite țări.
Am tras de aici concluzia ca noi românii putem fi mai mândri de ceea ce avem și oferim. Astfel, ne facem și nouă un serviciu și celor cu care interacționăm. Această situație este cu atât mai evidentă în discuția interculturală,.unde potențialul neînțelegerilor, al prejudecăților, al stereotipizării este atât de mare.
Așadar, dacă ai colaboratori vorbitori de limba germană și vrei să le vorbești de la egal la egal,.învață limba germană și crește-ți stima de sine! Sunt aici să-ți fiu de ajutor, atât prin serviciile pe care ți le ofer,.cât și prin sfaturi aplicate și binevoitoare.