De multe ori, observ că tinerii sau clienții care își doresc să învețe limba germană au un fel de rezervă cu privire la ce îi așteaptă în proces. Unii se tem că nu vor fi destul de fluenți atunci când vor începe să vorbească. Alții se gândesc că nu vor reuși să memoreze cuvintele noi și să le scrie corect. Acestea sunt doar câteva temeri referitoare la limba germană pe care le-am întâlnit, iar probabil unele dintre ele te opresc și pe tine să te apuci de învățat această limbă.
Oare am dreptate?
După 20 de ani de studiu și predare a culturii și limbii germane, vin către tine cu o serie de recomandări care ți-ar putea fi de folos pentru a începe să înveți limba germană.
1. Începe
Cred cu tărie că pentru a descoperi dacă îți place sau nu un lucru, e nevoie să faci primul pas spre el. Totuși, pentru un proces nou de învățare nu e suficient să faci doar primele demersuri – o gândire strategică are șanse mai mari de reușită.
Pentru a identifica energia cu care să înaintezi spre studiu, îți propun să îți răspunzi la următoarele întrebări:
Ce te motivează să înveți limba germană?
Profesia, studiile curente, partenera/partenerul de cuplu? Sau poate o vacanță într-un stat vorbitor de limba germană unde îți dorești de mult să călătorești?
Oferă-ți timp să clarifici situația în care ai nevoie de limba germană. Scrie-ți pe caiet câteva idei sau într-un document peste care să poți reveni atunci când vei pierde focusul de la învățat. Definește competențele de care ai nevoie: partea de scris, citit sau vorbit?
Răspunsul la această întrebare te va ajuta să iei o decizie rațională și argumentată atunci când va fi cazul.
La ce nivel te afli?
Ești la început cu studiul limbii germane sau ai dori să reîmprospătezi informația pe care deja ai aprofundat-o în trecut?
Indiferent de nivelul de la care pornești, consider că cel mai important este să îți păstrezi curiozitatea și deschiderea activate. Pe mine asta m-a ajutat să evoluez atât ca trainer și profesor, cât și ca student atunci când a fost cazul.
Ca să îți fie mai ușor să identifici nivelul la care ești acum, îți recomand să treci prin acest test.
Care este obiectivul tău cu limba germană?
Încotro ai vrea să te îndrepți? Cât timp dorești să investești săptămânal și care este perioada (săptămâni, luni, ani) pe care o vei dedica studiului?
După ce ai conștientizat nivelul la care te situezi momentan, stabilește-ți idealul spre care țintești. În acest fel, îți vei da seama într-un mod realist ce resurse de timp va fi nevoie să investești în asta.
Ai fi disponibil/ă să concepi un plan de lucru?
Știu că această parte pare complicată și îți aduce impresia că programul tău va fi mai încărcat. Și asta e parțial adevărat deoarece vei avea timp dedicat din calendarul tău special pentru asta. Din experiența mea, doar ceea ce este fixat în calendar se și întâmplă.
Un plan de lucru înseamnă asumare și dorința de a schimba. În plus, asta vine împreună cu frumusețea de a fi mai aproape de promisiunile pe care le facem față de noi înșine.
Ce zici, ne apucăm de un plan de studiu împreună?
2. Continuă
Să presupunem că deja ai început să înveți limba germană. Primele zile au funcționat conform planului, dar acum te-ai poticnit.
Acum e oportunitatea perfectă să faci cel cel mai important pas: să continui!
Iată câteva întrebări de aprofundat pentru tine:
Ai fi de acord să te cufunzi în limba germană?
Decizi să folosești toate resursele interioare și exterioare să își fie sprijin pentru dezvoltarea competențelor tale pentru scris, citit, auzit și vorbit limba germană?
Răspunde sincer la întrebare. Apoi, cere ajutorul și împlinește-ți obiectivul până la capăt. Dincolo de acest moment critic, vei putea să trăiești succesul de a fi reușit ceva cu forțele proprii.
Ai fi disponibil/ă să folosești un jurnal de învățare și progres?
Aceasta este o soluție foarte eficientă de a verifica progresul tău zilnic. Dacă notezi zilnic sau periodic informațiile pe care le-ai acumulat, vei putea recapitula cu ușurință noțiunile aprofundate. Mai mult, vei putea urmări cum ai evoluat pe perioada lunilor de studiu.
Așadar, ți-ai pregătit agenda?
Ai fi dispus/ă să-ți oferi mici recompense?
O plimbare în parc, desertul tău preferat sau un film documentar pe care ți l-ai pus de mult pe listă.
Stabilește o listă de bonusuri care îți aduc bucurie și oferă-ți-le la finalul fiecărei lecții. Asta te va ajuta să te păstrezi ancorat în studiu și, în același timp, să-ți satisfaci micile plăceri ale vieții.
Ai fi disponibil/ă să urmezi un trainer sau un model care să te inspire și să te susțină pe drumul tău?
Sunt aici să te ghidez în proces. De abia aștept să-ți fac cunoștință cu limba și cultura germană!
Dacă ai nevoie de lămuriri sau suport, contactează-mă pentru detalii.