Atât în mediul personal, cât și în mediul business, toleranța devine o necesitate pentru o colaborare „ca la carte”. Tocmai de aceea, povestea de astăzi tratează tocmai acest concept și importanța lui în spațiul german.
De regulă, toleranța se învață în primii ani de viață și se dezvoltă prin educație,.prin dobândirea unor cunoștințe cât mai diversificate și prin deschiderea față de lume. Însă, pe parcursul vieții apar undeva în subconștientul nostru tot felul de prejudecăți, stereotipuri și principii care ne împiedică să îi înțelegem pe ceilalți într-o formă mai profundă.
Toleranța în spațiul german: un principiu de bază
În ciuda miturilor despre spațiul german, vorbitorii acestei limbi au învățat să pună preț pe toleranță. Nu vorbim despre o toleranță de complezență, ci de una învățată și consolidată în timp.
Chiar dacă contextul istoric n-a fost tocmai favorabil, societatea germană actuală prețuiește empatia și a înlocuit rasismul cu acceptarea. Mai mult decât atât, se „muncește” constant la construirea unei comunități pașnice.
Respectarea tuturor indivizilor, indiferent de naționalitate, religie, politică sau orientare sexuală, este o condiție importantă pentru a trăi în armonie. Această formă de exprimare a umanității noastre, tradusă în limba germană prin Toleranz, presupune multiculturalitate și acceptare. Pentru a înțelege mai bine cum este percepută toleranța în spațiul german, în cele ce urmează îți voi ilustra o experiență personală.
Toleranță în gesturile mici și mari
Mă aflam în Austria, într-o vacanță la ski, într-un complex unde eram cazați mai mulți iubitori ai sporturilor de iarnă. Era foarte probabil să te întâlnești frecvent cu oamenii respectivi, atât la micul dejun, cât și pe pârtie, la cină, piscină sau în vreo saună.
Într-o seară, fiul meu și un băiat german de aceeași vârstă, Felix, nu se mai puteau opri din joacă. Complicitatea lor devenise atât de mare, încât nu mai puteai diferenția unde stau, la care masă. Canapeaua ce era comună între masa noastră și a familiei lui Felix se transformase deja într-un fel de bandă rulantă distractivă pentru cei mici. Degeaba am încercat să îi atrag atenția fiului meu că poate ar trebui să așteptăm cu joaca până după masă. Intervențiile mele timide se stingeau rapid în fața râsetelor amuzate ale copiilor.
Abia când una dintre mamele lui Felix (acesta provenea dintr-o familie „netradițională”) a venit la masa noastră, lucrurile s-au oprit în loc:
– V-ar deranja să-l țineți pe copilul dumneavoastră la masă până la final, ca să putem să ne conectăm și noi cu fiul nostru? După cină, ar putea să se joace…
– Desigur, ne cerem scuze, zic eu destul de jenată.
Bineînțeles, seara s-a derulat frumos în continuare și copiii s-au jucat pe săturate după masă. În schimb, invitația la respect și toleranță oferită de această familie mi-a rămas în amintire. Am apreciat modul asertiv, politicos în care ni s-au adresat și dorința lor de a trăi experiența de familie în concediu. De asemenea, am înțeles, încă o dată, că uneori ca părinți (și nu numai) nu este suficient să zâmbim neputincios-admirativ sau să dăm ochii peste cap când ai noștri copii încalcă anumite limite.
De dragul toleranței autentice și pentru hrănirea nevoilor celor din jur, nu doar de dragul nevoilor noastre sau ale copiilor noștri, e bine să reușim să facem mai mult decât atât. Vecinele noastre de vacanță din Germania ne-au demonstrat foarte simplu că se poate.
Cum influențează toleranța o colaborare
Povestea pe care tocmai ți-am spus-o reflectă un gest „mărunt” de toleranță, însă granițele acestei valori sunt mult mai extinse. Iar lecția aceasta depășește chiar și cadrul cultural al vorbitorilor de germană –.toleranța este o valoare pe care ar trebui să ne-o asumăm universal. E important să reții că trebuie să acceptăm diversitatea și să trăim în armonie cu cei din jurul tău.
Rolul nostru nu este să schimbăm opiniile sau modul de viață al oamenilor cu care interacționăm. O relație construită pe toleranță și înțelegere va avea întotdeauna o dezvoltare fructuoasă, în mediul personal și business deopotrivă.