Skip to main content

5 minute până la și jumătate – aceasta este una dintre expresiile care m-au ajutat să înțeleg valoarea timpului pentru vorbitorii de limba germană. De asemenea, este una dintre expresiile care m-au surprins când descopeream încă tainele culturii germane. Iar asta se întâmplă datorită raportării diferite la această resursă extrem de importantă.

Lasă-mă să-ți explic.

Timpul este, pe de o parte, o mărime fizică, măsurabilă obiectiv prin intermediul ceasului. Dar el este, în același timp, o mărime care depinde de observator. Această din urmă mărime este formată mental și este relativă.

La fel cum timpul este perceput subiectiv de fiecare individ, putem identifica diferențe și la nivel de cultură. Ba mai mult, particularitățile acestei percepții se poate oglindi – și de cele mai multe ori, o fac – și în limba respectivei culturi.

Raportarea la timp în raport cu vorbitorii de germană

 

Când am învățat ceasul în limba germană, mi-a venit greu să cred că poate exista o măsurare atât de precisă precum „5 minute până la și jumătate”. După mulți ani în care am trăit în Germania și am auzit, atât în context familiar cât și profesional, utilizarea lui, am înțeles însă că această expresie are nevoie și de o atitudine referitoare la timp, mai bine zis, o prețuire a timpului. Mai mult decât atât, am înțeles că aceasta exprimă perfect valoarea timpului pentru vorbitorii de limbă germană.

Dacă privim spre domeniul literaturii, imaginea timpului pare să devină și mai clară. De exemplu, la Thomas Mann, aceasta este tributară figurii mitologice grecești Cronos, care își mănâncă proprii copii. Această construcție metaforică ne invită să „convertim” timpul în ceva ce învinge trecerea sa. În ceva creativ, productiv, care ne ajută să depășim lamentarea despre scurgerea acestuia și ne îndreaptă privirile spre viitor.

Așa i-am perceput pe germani și austrieci și așa aleg să cred că este cel mai judicios să ne raportăm la timp. Din greșelile trecutului, ne luăm lecțiile pentru prezent. Iar acum, în acest moment, fructific cu recunoștință chiar și cele 5 minute până la și jumătate. Ele sunt valoroase pentru mine, pentru valorile mele, pentru comunitatea mea, pentru prezent și viitor.

Așadar, dacă partenerii tăi sunt vorbitori de limba germană, gândește-te la această poveste atunci când vei auzi formularea de mai sus. În plus, nu irosi niciun minut fără a face un lucru constructiv, benefic pentru dezvoltarea ta și a afacerii tale.

Dacă îți dorești să înveți limba germană alături de mine și să-ți împărtășesc multe alte valori culturale care te pot ajuta să-ți înțelegi mai bine colaboratorii, nu ezita să mă contactezi!

Învață limba germană alături de mine și uită de temeri!

Contactează-mă pentru detalii

Leave a Reply