Skip to main content

Frohe Weihnachten! Crăciun fericit!

Te-ai întrebat vreodată care este simbolistica urării „Crăciun Fericit” în spațiul german? De regulă, prin intermediul acestor articole încerc să-ți împărtășesc una dintre experiențele mele. Acestea m-au ajutat să-i înțeleg pe vorbitorii de limba germană și să văd dincolo de aparențe.

Și cum astăzi este o zi de mare însemnătate, gândul mi-a zburat spre anii studenției mele. Atunci am petrecut primul meu Crăciun în sânul comunității germane. Totodată, am învățat că urarea „Crăciun fericit!” nu este ceva formal, ci un îndemn de a face ceva în sensul ăsta.

Cum percep vorbitorii de limbă germană simbolistica urării „Crăciun Fericit”

 

În primul an al studenției mele în Germania, Crăciunul m-a prins în camera de cămin, alături de mulți alți studenți care nu au avut posibilitatea de a-și vizita familia. Plănuisem să petrecem sărbătorile cu toții, cu ce aveam la îndemână, însă am fost plăcut surprinși de faptul că fiecare dintre noi fuseseră invitat la o familie din zonă.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult în spațiul german, de Crăciun, a fost ospitalitatea autentică. Urarea „Crăciun fericit!” („Frohe Weihnachten!”), este mai mult decât un gând sau o dorință. Este o realitate. Pentru foarte mulți vorbitori de germană, valoarea Crăciunului este despre a crea și despre a împărtăși fericire în comunitate. Unul din cele mai firești lucruri este să aibă în seara de Ajun, care în limba germană se numește Seara Sfântă (Heiligen Abend) un oaspete care este singur acolo de Crăciun.  Fie că ești tânăr aflat la studii, fie expat, fie migrant, azilant politic, delegat sau detașat pe o anumită perioadă acolo, tot ce ai de făcut este să faci un minim efort de contact cu aceștia. Iar asta este foarte ușor, mai ales dacă vorbești un pic limba germană.

Pe lângă oportunitățile de a stabili contacte profesionale, poți intra în diverse organizații, asociații, societăți, cluburi, coruri, comunități confesionale. Până și acestea din urmă sunt profund sociale, deci menite să ofere opțiuni de socializare. Eu așa am făcut și, astfel, am primit în dar o seară de Crăciun de neuitat, în care am putut să mă bucur că a venit Crăciunul. De asemenea, am câștigat niște prieteni pe viață și dragoste pentru totdeauna față de cultura germană.

Așadar, dacă te afli în spațiul german, profită de simbolistica urării „Crăciun Fericit” și bucură-te de aceste sărbători alături de oameni care înțeleg cu adevărat această valoare. De asemenea, dacă îți dorești să înveți limba germană, contactează-mă!

Învață limba germană alături de mine și uită de temeri!

Contactează-mă pentru detalii

Leave a Reply